Spring til indhold

HAT (Holm Amatør Teater)

Når vi rydder op og sætter tingene i magasin efter den sidste forestilling siger vi til hinanden lad os sætte tingene så vi kan finde dem næste år, hvis der bliver noget næste år. Det har vi gjort i alle de 25 år jeg har været med, det er sådan en slags besværgelse, for at det skal lykkedes igen til næste år.

Hvordan er det så gået? Holdet bag forestillingen glæder sig over at det er gået godt, forestillingerne har været velbesøgte ca. 370 har set forestillingen. Og mange har sagt at det var rigtig sjovt. Stykket var af en anden forfatter end de foregående år, og det har givet forestillingen en frisk pust.

Vi er 12 mennesker der har brugt rigtig mange timer på at sætte forestillingen op. Vi gør det fordi det er sjovt at få tingene til at fungere, selv om vi hver især møde med vores idéer og ambitioner. Det der er med til at gøre det sjovt, er at der er mange som synes godt om resultatet. Nok er det noget af en opgave vi løser, men på holdet taler vi tit om det der gør det muligt, er at der er mange der støtter og hjælper, selv om de ikke har en fast plads på holdet.

Vi har prøvet at lave en liste over alle dem som har været med til at gøre forestillingen mulig, fordi de har givet en hånd med når vi havde brug for hjælp. Her skylder vi tak til Gerda Lorenzen, Gerda Jessen, Gertrud Hansen, Bente Rasmussen, Hanne Egtved Hansen, Laurs Hansen, Peter Zusmann, Arne Lauritzen, Bente Lauritzen, Christine Holst, Jessie Dowdall, Anna Grete Gunnersen og Ib Beck Jensen.

En anden ting vi diskutere på holdet, er de tilbagemeldinger vi får fra vores udenbys publikum, som går på at det vi laver både er sjovt og gennemarbejdet. Jeg tror at en væsentlig årsag til at vi får disse tilbagemeldinger, er at vi nok er det amatørteater i miles omkreds der har de bedste arbejdsbetingelser. Vi har vores faste base på Holm Sognegård, hvor vi kan have alle vores ting, og vi kan starte med at øve på scenen allerede fra første øveaften. Den mulighed gør at vi kan opbygge hele spillet samtidig med at vi lærer replikkerne uden af. Det betyder rigtigt meget for os, og vi ved godt, at det påvirker de andre gruppers aktiviteter, så de ikke har så meget albuerum, når vi er på færde, men at det kan lade sig gøre, det er vi glade for.

Der er allerede investeret så meget i teateret at det gerne skulle forsætte frem over, derfor er vi hele tiden på udkik efter hvad vi kan finde af fornyelse, som kan bygge oven på vores traditioner. Vi er trådt ind i en ny æra med vores teater. Når vi går nogle år tilbage, havde vi solgt forestillinger til andre foreninger, hvor vi rejste rundt og opførte dem, det kan vi ikke længere, fordi vores udstyr er blevet for omfattende at flytte rundt med. Vi ser nu at nogle af disse opgaver er ved at vende tilbage, dog med den forskel at vores publikumer nu kommer ud og ser de købte forestillinger på sognegården. Vi holder alle forestillinger inden for en uge, så selv om der kommer flere forestillinger, så vil det ikke forlænge den tid scenen skal være opbygget. Men der kommer måske flere penge i sogneforeningens kasse, og folk synes at det er rigtig hyggeligt at komme til Holm.

På holdets vegne vil vi gerne takke vores trofaste publikum, og alle dem der har hjulpet os og givet os plads. Og vi ved nu, at i år bliver der også noget.

Jørgen Hornshøj.

 

Hvad er Holm Amatør Teater

Vores teater er en aktivitetsgruppe under Holm Sogneforening, som er opstået for at lave en dilettantforestilling om vinteren, så vi havde noget at more os med i den mørke tid. I de første år var der dans efter forestil¬lin¬gerne, men det gik vi væk fra da vi måtte erkende, at vi kun have udsolgt til de forestillinger hvor der ikke var dans bagefter, mens det kneb med publikum til ” festforestillingerne ”. Men der var mange som gerne ville blive hængende lidt efter forestillingen, så derfor holdt vi baren i Holmbostuen åben, og på de gode aftener blev der både holdt fællessang og fortalt historier efter forestillingen.

De stykker vi opfører lejer vi og er skrevet af forfattere der er kendt inden for den lette genre. Vi har prøvet flere forskellige typer af stykker, nogen med stor succes, og andre har været ret tunge at trække publikum igennem. Men vi tror at vi har fundet den type af stykker, som vi selv har størst glæde af at spille, og det er dem som samtidig morer publikum mest. Selv om vi hele tiden søger efter fornyelse, så ved vi at det skal være noget alle kan grine af, for at både skuespillere og publikum synes at det er noget man vil bruge tid og penge på.

Ret hurtigt blev det sådan at vi også sørgede for lidt underholdning til den årlige høstfest. Her består underholdningen af sketches, som tager dagligdagen under behandling. Det er tekster som teatergruppen selv skriver.

Mange andre foreninger har også haft glæde af vores forestillinger. I nogle år rejste vi rundt med forestillingen, men det var en meget krævende opgave at pille ned, flytte og stille op igen. Efterhånden som vi har fået meget teknik med i forestillingen er det blevet en besværlig opgave. Efterhånden er det lykkedes os at få publikum ud til Holm for at se de forestillinger som bliver købt af andre foreninger.

Vi rejser stadig ud af huset med små forestillinger som feks underholdning til julefrokoster og når der er kulturelle arrangementer i Nordborg.

Mange har været med på holdet gennem de mange år teatret har eksisteret; i dag er der stadig enkelte tilbage af dem som var med til at skabe den første forestilling, og mange har deltaget i mange år. Opbakningen til teateret er så stor at ikke alle der gerne vil, kan få en rolle hvert år. Noget der har betydet meget for at vores teater lever godt, er at vi har en fast base. Vi har mulighed for at gå på scenen den første øve aften, og vi har vores eget rum og depot på sognegården. Det at vi lever som en del af Holm sogneforening, giver os nogle fordele som ingen andre teater i omegnen har.

Vores grundholdning har altid været at den næste forestilling skal være en lille smule bedre end den foregående. Det er nok ikke muligt at gøre, men det valgsprog dækker over at vi aldrig må hvile på laurbærrene – vi skal anstrenge os hvert år og give alt hvad vi har i os, ellers bliver det ligegyldigt.

Holm Amatør Teater laver sin teaterforestilling nr. 25 den 5. og 6. marts 2010.

MVH Jørgen Hornshøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *